U bent hier
Programma 2024
Graag stelt N-VA Lanaken haar programma van de verkiezingen 2024 voor:
Veiligheid in Lanaken
Een prioriteit voor de N-VA
In ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 willen we veiligheid in Lanaken als een topprioriteit stellen.Hieronder presenteren we een uitgebreid plan dat niet alleen gericht is op het aanpakken van de huidige problemen, maar ook op het preventief verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid voor alle inwoners. Ons programma bouwt voort op succesvolle initiatieven uit andere Vlaamse gemeenten en dit binnen haalbare, wettelijke en realistische oplossingen:
- Verdubbeling van het aantal wijkagenten die bovendien 75% van hun tijd op het terrein kunnen zijn. Zij zijn de ogen en de oren van de gemeente.
- Lokaal Politiekantoor van Lanaken terug bemand en operationeel maken zodat de burgers altijd terecht kunnen met meldingen en aangiftes.
- Extra inzet van straathoekwerkers die voornamelijk direct contact leggen met jongeren en hen begeleiden naar positieve activiteiten en hulpverlening.
- Strengere handhaving en hogere GAS-boetes voor vandalisme en sluikstorten.
- Privatisering van Jeugdhuis Apollo met gemeentelijke ondersteuning. Hiermee willen we zorgen voor een veilige en aantrekkelijke plek voor jongeren met brede openingsuren en betaalbare drankprijzen. 3
- Opwaardering van alle jeugdhuizen in Groot-Lanaken als ontmoetingsplek voor jongeren.
- Een lokale commissie oprichten bestaande uit handelaren, scholen, politie en gemeentebestuur die op regelmatige basis samenkomen om veiligheidsproblemen te bespreken en aan oplossingen te werken.
- Faciliteren en activeren van buurtpreventie WhatsApp groepen voor meldingen van verdachte activiteiten in beheer van de gemeente.
- Het organiseren van infoavonden ‘inbraakpreventie’ in samenwerking met de politie.
- Mobiele camera’s inzetten op locaties waar zich herhaaldelijk problemen voordoen om overtreders van alle aard af te schrikken en te identificeren.
Mobiliteit in Lanaken
Vlot en veilig
Wij zeggen dat slimme oplossingen en duidelijke communicatie essentieel zijn om de verkeersproblemen aan te pakken. Het verbeteren van de infrastructuur voor zowel auto’s als fietsers staat hierbij centraal. Bij N-VA zijn we grote voorstander van de verdere uitbouw en onderhoud van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk. Bovendien streven we naar een duurzame en toegankelijke mobiliteit voor iedereen, inclusief de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.
- Het verkeerscirculatieplan van Lanaken Centrum zorgt voor veel frustraties. Laten we dit grondig evalueren in samenspraak met de middenstand, ondernemers en nabije scholen.
- De N78 (Steenweg) is de hartslagader van het doorgaand verkeer in onze gemeente. De N-VA wil de slimme camera’s t.h.v. het kruispunt in Neerharen en Rekem beter afstellen om het verkeer efficiënter te laten doorstromen. De oversteekplaatsen aan deze verkeerslichten moeten voorzien worden van aangepaste signalisatie voor slechtzienden en slechthorenden. Daarbij moet er een middenberm voorzien worden om het aantal ongevallen drastisch te verminderen.
- De communicatie over verkeerswerken en de bijhorende impact voor buurtbewoners en het doorgaand verkeer, moet duidelijker en langer op voorhand gekend zijn.
- De nieuwe Pyxis-scholencampus zal voor de nodige extra verkeersdrukte zorgen. Er moet een studie komen naar een degelijk mobiliteits- en fietsplan inclusief kiss & ride-zone, zodat alle studenten veilig van en naar school kunnen gaan.
- Het Wildparkeren is een doorn in het oog voor veel inwoners. Straten waar bewoners veelvuldig problemen ondervinden, zoals op de Waterstraat, Henri Dunantstraat, Kerkstraat, Arkstraat en Pannestraat moeten gemonitord worden. Parkeervakken en parkeervrije zones kunnen hierbij soelaas bieden.
- Onze fietspaden waar we zo trots op zijn, moeten beter onderhouden worden. Bovendien willen we investeren in overdekte fietsparkings.
- Smeermaas lijdt al jaren aan de doorstroming van onnodig verkeer door het centrum van het dorp. We willen een omleidingsweg in samenspraak met de gemeente Maastricht voorzien. Die zal de leebaarheid van het centrum van Smeermaas en de veiligheid voor de schoolgaande jeugd ten goede moeten komen.
- N-VA wil info- en praktijksessies voor rijvaardigheid aanbieden aan senioren en jongeren om de verkeersveiligheid te verhogen. We mikken niet enkel op automobilisten, maar ook op gebruikers van de fiets, scooter of scootmobiel.
- Graag willen we dan ook terug een oefenterrein voorzien voor lerende automobilisten die vrij toegankelijk is.
Thuis in Lanaken
Eerlijk en betaalbaar
In onze gemeente heeft iedereen recht op betaalbare en duurzame huisvesting. Door samen te werken met lokale organisaties bouwen we aan een toekomstbestendig Lanaken waar iedereen zich thuis kan voelen. We zetten ons in voor volgende punten:
- Betaalbare bouwgronden aanbieden, is onderdeel van ruimtelijke ordening en bovendien een politieke keuze! De gemeente kan gronden verwerven en voorzien van nutsvoorzieningen en infrastructuur. Vervolgens willen we, bij de verkoop ervan, onze lokale bevolking voorrang geven op basis van transparante, objectieve selectiecriteria. Jonge, werkende gezinnen hebben recht op een betaalbare woning in eigen gemeente.
- Aandacht voor Sociale woningen in samenwerking met Wonen in Limburg:
- Strengere controles op eigendomsfraude en misbruik.
- We willen extra sociale woningen, maar er moet ook aandacht voorzien worden voor de leefbaarheid van de omliggende wijk. Daarnaast moet er ook stilgestaan worden bij de bestaande leegstand, een deftig onderhoud en het inrichten van de publieke ruimten met speeltuinen.
- Beheersing van de Nederlandse taal en inschrijving bij de VDAB moeten voorwaarden zijn om in aanmerking te komen.
Bestuur en lokale economie in Lanaken
Een prioriteit voor de N-VA
Onze partij streeft naar een moderne, toegankelijke en klantvriendelijke gemeentelijke dienstverlening. Wij willen dat iedere inwoner snel en adequaat geholpen wordt, zowel fysiek als digitaal. Daarnaast zetten we ons in voor de versterking van de lokale economie door een nauwere samenwerking met onze lokale ondernemers en KMO’s. Met deze initiatieven willen we Lanaken niet alleen efficiënter en levendiger maken, maar ook aantrekkelijker voor zowel inwoners als ondernemers.
- Volgens ons staat de gemeente ten dienste van alle burgers, dus mag de dienstverlening van het gemeentehuis ook toegankelijk(er) zijn voor iedereen.
- Een dag zonder afspraak voor dringende zaken.
- Een avond per week extra en een zaterdag per maand voor wie overdag moet werken.
- Een mobiele ambtenaar die aan huis komt voor wie moeilijk te been is.
- Beter kenbaar maken van de beschikbare gemeentelijke en Vlaamse subsidies.
- Een gratis digitale pasfoto op het gemeentehuis die ter plekke gemaakt wordt.
- Betere ondersteuning bij het invullen van de belastingbrief.
- Voor gemeentelijke aanbestedingen voorrang geven aan lokale ondernemers om onze eigen economie te steunen.
- Het winkelpark Smeermaas nieuw leven inblazen.
- Gunstregime installeren voor startende KMO’s om ondernemerschap en werkgelegenheid te stimuleren.
- Leegstandsbelasting van de ongebruikte winkelpanden verdubbelen om de verhuur hiervan interessanter te maken.
- Uitwerken van een langetermijnvisie voor ‘De Stationsstraat’ waar horeca een prominente rol moet spelen: een gezellig, bruisend dorpscentrum faciliteren.
- Frequente evaluatie van de openbare ruimtes (zoals ontmoetingscentra) om tijdig de nodige renovaties in kaart te brengen, te budgetteren en te laten uitvoeren.
- Uitbreiding van de digitale dienstverlening (e-loket) zoals:
- Het online reserveren van ontmoetingscentra.
- Het doorgeven van een adreswijziging.
- De gemeenteraad terug live uitzenden om de betrokkenheid en het vertrouwen in de lokale politiek te vergroten bij de burgers.
Jeugd, cultuur & vrije tijd in Lanaken
Identiteit troef
In onze gemeente heeft iedere inwoner – jong en oud – recht op toegang tot cultuur en vrije tijd. Cultuur en vrije tijd zijn essentieel voor een gelukkig leven en vormen de basis voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen om zich te ontplooien:
- Het herkenbaar maken van het aanspreekpunt binnen de gemeente voor de jeugd, waar zij terecht kunnen met vragen, bedenkingen en informatie over het organiseren van evenementen.
- Jongeren moeten hun 18de verjaardag kunnen vieren in lokale ontmoetingscentra.
- Gemeentelijke zomerfuif organiseren na de examens voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Op deze manier leren ze op een positieve manier uitgaan zonder de risico’s van alcoholgebruik.
- De moeilijkheden met de vaste drankenleverancier van de gemeente, bij de huur van ontmoetingscentra, willen we wegwerken. Het huidige contract met de brouwerij zal herbekeken worden en de prijzen van dranken en materiaal worden geplafonneerd.
- We willen Lanakense verenigingen financieel ondersteunen d.m.v. een subsidie voor de verplichte security tijdens evenementen. We willen eveneens de ‘fuifkoffer’ met basismateriaal herlanceren.
- Het VVV-kantoor moet opgewaardeerd worden en een toegankelijke locatie krijgen. Daarnaast willen we een extra ‘VVV-kantoor op wielen’ introduceren dat zich, tijdens de toeristenperiode, elke dag op een andere publieke plaats kan bevinden.
- Het Fietstoerisme maakt deel uit van de identiteit van Lanaken. We willen dit nog verder promoten door de verhuur van (elektrische) fietsen en steps te verhogen en het verder uitbouwen van oplaadpunten en dit in samenwerking met lokale handelaars.
- We willen een gecontroleerde geluidsarme vuurwerkshow organiseren op oudejaarsavond om onze inwoners samen te brengen.
- Er dient een loods voorzien te worden waar onze carnavalsverenigingen hun praalwagens kunnen stallen, bouwen en onderhouden.
- Frequente organisatie van gemeentelijke evenementen in de verschillende deelgemeenten:
- In de zomerperiode een open podium organiseren bij de waterburcht.
- Opnieuw de Open Air party, Nieuwjaarsparty, kermisfuif, … organiseren.
- Palm Parkies naar Lanaken halen.
- Gemeentelijke ontmoetingscentra en sportaccommodaties moeten gemoderniseerd en onderhouden worden om toekomstige kosten te vermijden.
- Ons erfgoed in de dorpskernen mag niet verloren gaan. We willen ze opwaarderen en vereeuwigen als ontmoetingsplekken. Alsook het ‘Laonekers’ dialect en de bestaande streekproducten, cultuur en erfgoed.
Milieu en dierenwelzijn in Lanaken
Respect voor onze natuur
Lanaken zet zich in voor een duurzame toekomst waarin dierenwelzijn en milieubescherming centraal staan. Samen bouwen we aan een groene en diervriendelijke gemeente waar mens en natuur in harmonie kunnen samenleven.
- Een dierenbegraafplaats om onze huisdieren een mooie laatste rustplaats te geven.
- Oprichting van een info- en voedselbank voor behoeftige gezinnen met (huis)dieren houden waar er na screening hulp kan worden aangeboden.
- Meer vuilnisbakken voor hondenpoep en dispensers met hondenpoepzakjes voorzien, maar ook de inzet van een GAS-ambtenaar ter controle van het opruimen van hondenpoep.
- Een centraal meldpunt voor dierenleed en welzijn.
- Ondergrondse glascontainers plaatsen voor de vermindering van geurhinder, insecten en gebroken glas.
- Extra creatie van bufferbekkens voor vermindering van wateroverlast.