Vlaamse regering start planproces voor Steenfabrieken Nelissen

Op 30 oktober 2020, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Na eerder dit jaar al een oplossing te voorzien voor de uitbreiding van bouwonderneming Ebema in Zutendaal, start Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir nu ook een planproces op om de groeiplannen voor Nelissen Steenfabrieken NV in Lanaken mogelijk te maken. “De bouwsector is met 2.300 werkgevers, waaronder 98% KMO’s, heel belangrijk voor de werkgelegenheid in onze provincie. 18.000 gezinnen verdienen hun brood door de bouwsector. Vanuit Vlaanderen zetten we dan ook onze schouders onder projecten die de bouwsector verantwoord doen groeien”, luidt het.

Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir start de Vlaamse regering met de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Nelissen Steenfabrieken NV” te Lanaken. Het bedrijf is sinds 1921 gevestigd langs de N78 ter hoogte van het dorp Kesselt (Lanaken) en is van een ambachtelijke steenbakkerij uitgegroeid tot een specialist in de productie van handvormstenen. Momenteel zijn er 162 personen tewerkgesteld.

In 2019 al besliste de toenmalige minister een zogenaamde ‘planologisch attest’ af te leveren om het bedrijf te doen groeien op korte termijn. Er werden toen geen bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek van dit planologisch attest. Het draagvlak voor de uitbreidingen is dan ook groot. Voor een beperkt aantal uitbreidingen (uitbreiding van het tasveld, extra kleiopslag en realisatie van een groen- en waterbuffer) bekwam het bedrijf al in juni een omgevingsvergunning. Maar om alle toekomstige ontwikkelingen voldoende rechtszeker mogelijk te maken, is een ruimtelijk uitvoeringsplan noodzakelijk. Die procedure start Demir nu op.

 

GROEIPLANNEN NAAR 31 HA

De groeiplannen op korte termijn (+ 13ha) en op lange termijn (+6 ha) zullen ervoor zorgen dat de site in totaal ca 31 ha groot zal zijn. De gronden aansluitend ten westen – waarop de uitbreiding zal plaatsvinden – zijn gelegen in ontginningsgebied voor de winning van leem en/of klei. Deze gronden zijn reeds grotendeels ontgonnen.

“We moeten er alles aan doen dat investeringen in deze belangrijke sector rechtszeker kunnen gebeuren. De bouwsector is met 2.300 werkgevers, waaronder 98% KMO’s, heel belangrijk voor de

werkgelegenheid in onze provincie. 18.000 gezinnen verdienen hun brood door de bouwsector. Vanuit Vlaanderen zetten we dan ook onze schouders onder projecten die de bouwsector doen groeien. Zeker post-corona heeft die sector dat nodig”, besluit de minister.

Over de startnota en over de plandoelstelling wordt het advies gevraagd aan Saro en Mina-raad, de gemeente Lanaken en provincie Limburg en de door de Vlaamse Regering bepaalde adviesinstanties. Er wordt over de startnota ook een consultatie van de ruime bevolking georganiseerd, in principe van eind november 2020 tot eind januari 2021.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is