Subsidiereglement Lanaken Centrum

Op 28 maart 2015, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Op de gemeenteraad van maandag 30/03/2015 wilt het Lanakense schepencollege een subsidiereglement laten goedkeuren om het centrum van Lanaken terug aantrekkelijk te maken voor handelaars.

N-VA Lanaken is blij dat er nu eindelijk een poging wordt gedaan om terug handelaars naar het centrum van Lanaken te halen. Jarenlang heeft deze meerderheid het centrum laten verkommeren. Nu gaat het extra geld kosten om het centrum terug economisch leefbaar te maken.

Liever klein en gezellig

In het reglement is er een opsomming gemaakt van alle straten en stegen die in aanmerking komen voor een subsidie. N-VA Lanaken zou liever zien dat het hele project zich in de beginfase beperkt tot de zone Stationsstraat, Winkelstraat en Kerkplein, en niet het hele centrum van Lanaken zoals nu in het reglement voorzien is. We moeten in Lanaken een kleine, gezellige shoppingzone trachten te creëren. Door te focussen op deze beperkte zone kan men echt centrumversterkend werken.

Renteloze lening

Daarnaast vindt N-VA Lanaken dat het geven van een subsidie te vrijblijvend is. N-VA stelt daarom voor om het voorziene budget te betalen in de vorm van een achtergestelde renteloze lening. Deze kan dan op een termijn van 5 jaar terugbetaald worden.

Herinrichting centrum

Er blijven echter nog heel wat vragen onbeantwoord. Zo is het gemeentebestuur van plan om op termijn de inrichting van de Stationsstraat aan te pakken. Gaat deze herinrichting van de Stationsstraat gevolgen hebben voor de panden waar er een subsidie voor gegeven is? Worden de eventuele geïnteresseerden ingelicht over de werken die er zullen uitgevoerd worden?

Omdat de werken in Lanaken ingrijpende gevolgen zullen hebben voor alle handelszaken in het centrum, zou het daarom niet beter zijn om de uitvoering van dit reglement uit te stellen tot na de werken in Lanaken-centrum? Wij vrezen er voor dat nieuwe handelszaken anders al met een serieuze handicap moeten starten. En dat kan niet de bedoeling zijn van dit reglement.

Conclusie: dit reglement kan de start zijn van een mooi project, maar het is niet helemaal klaar voor uitvoering. Daarom vragen we om toch rekening te houden met onze opmerkingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is