Sociale appartementenblok in Neerharen

Op 27 februari 2012

Sociale woningbouw is nodig in een gemeente als Lanaken. Daarom zal de N–VA altijd constructief meewerken aan projecten omtrent sociale woningen. Echter voor het project in Neerharen kunnen wij hier niet in meegaan. N-VA Lanaken sluit zich aan bij het protest van de inwoners van Neerharen tegen de bouw van een appartementenblok met 18 sociale appartementen pal in het centrum van Neerharen.

De manier waarop het hele dossier wordt doorgeduwd, tegen de wil van de inwoners in, kan voor ons niet door de beugel. Eerst heeft het gemeentebestuur een leegstaand pand op sluwe wijze weten te bemachtigen. Daarna heeft men het nagelaten om de omwonenden te informeren omtrent de plannen die men daar had. De buurtbewoners zijn per toeval uitgekomen op plannen voor sociale appartementen, toen er werkzaamheden werden uitgevoerd aan het leegstaand pand. Pas nadat de buurtbewoners hierover hun beklag maakten, zijn ze geïnformeerd door de vorige en huidige burgemeester. Waarom werden deze mensen niet ingelicht? Had het gemeentebestuur dingen te verbergen?

Tijdens deze hoorzitting werd de buurtbewoners voorgehouden dat dit woningen zouden worden voor de oudere inwoners van Neerharen. In het dossier dat op dit ogenblik voorligt, is hiervan niets meer te merken. Meer dan 1 jaar na de hoorzitting hebben de buurtbewoners niets meer gehoord van het gemeentebestuur. Pas sinds de bekendmaking voor de aanvraag van een bouwvergunning, wisten de buurtbewoners dat het hele project nog steeds door zal gaan.

Verder stellen wij ons ook de vraag over de kostprijs die het gemeentebestuur heeft betaald voor dit leegstaand pand. Dit pand werd nl. eerst verkocht aan een privé-investeerder. Deze kreeg echter geen goedkeuring om hier een blok met 3 woningen te bouwen. Plots blijkt dit pand in handen van de gemeente beland te zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat het gemeentebestuur hiervoor minder heeft betaald dan hetgeen de privé-investeerd ervoor betaald heeft.

Bij inzage van het hele dossier blijkt dat het project het centrum van Neerharen meer kwaad dan goed zal doen. Ondermeer het uitzicht van enkele waardevolle huizen, net rond het te bouwen project, zou dan totaal verloren gaan. Ondanks de noodzaak aan sociale woningen in Lanaken, kan N-VA Lanaken zich niet vinden in het feit dat de enige open plek in het centrum van Neerharen op deze manier verloren gaat. Wij vragen met aandrang aan het gemeentebestuur om eventuele alternatieve locaties te zoeken voor de bouw van deze sociale woningen. Misschien kan men het oud-gemeentehuis in Neerharen verbouwen tot sociale woningen. Volgens de informatie die wij hebben, is het gemeentebestuur al enkele jaren van plan om dit gemeentehuis af te breken. Dit lijkt ons dan ook een ideale locatie.

N-VA Lanaken vraagt met hoogdringendheid een hoorzitting voor alle inwoners van Neerharen.  Tevens vragen wij het gemeentebestuur een lijst te maken van alle locaties die in aanmerking komen voor sociale woningbouw. Deze locaties kunnen dan ook best zo snel mogelijk kenbaar gemaakt worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is