Restauratiepremie voor museumkerk in Oud-Rekem, Lanaken

Op 28 augustus 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kende vandaag een premie van 510.778,95 euro toe voor restauratie van de voormalige parochiekerk Sint-Pieter, de huidige museumkerk, gelegen op de Groenplaats in Oud-Rekem, Lanaken. De minister ondertekende het restauratiepremiebesluit in situ, tijdens een bezoek aan deze 18de-eeuwse barokkerk. De kerk staat sinds 1969 op de lijst van beschermde monumenten. Sinds 1956 stond de kerk niet langer in voor de eredienst, maar werd ze ingericht als gemeentelijk museum, een ‘museumkerk’.

Deze kerk is een mooi voorbeeld van hoe parochiekerken, oorspronkelijk bedoeld voor de eredienst, toch een nuttige bestemming kunnen krijgen, als ze onvoldoende of niet gebruikt zijn,” aldus minister Bourgeois. “In 1956 werd immers in de omgeving een grotere kerk gebouwd, zodat de Sint-Pieterskerk in onbruik raakte en in 1970 werd ingericht als museumkerk. De kerk wordt nu gebruikt voor tal van culturele activiteiten.”

Uit inspectie van Monumentenwacht bleek dat de museumkerk dringend aan restauratie toe is. In deze eerste fase worden de daken en de gevels aangepakt: het vochtprobleem wordt opgelost, de leien dakbedekking hersteld, het buitenschilderwerk gerestaureerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is