N-VA Lanaken vraagt de onmiddellijke invoering van een BIN

Op 17 mei 2015, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid

N-VA Lanaken vraagt dringend extra maatregelen om de veiligheid in de gemeente te verbeteren.

In de zomer van 2013 hebben we reeds een eerste keer de onveiligheid in onze gemeente aangekaart. De cijfers van het aantal inbraken liegen er niet om. De laatste 5 jaren zijn het aantal inbraken meer dan verdubbeld, van 90 in 2009 tot meer dan 180 in 2013. De burgemeester stelde toen dat het schepencollege reeds maatregelen in het de pijplijn had zitten.

In 2014 werden de eerste camera's geplaatst. In samenwerking met Unizo Lanaken werd een soort van BIN (burgerinformatienetwerk) voor handelaars van Lanaken centrum opgezet. Jammer genoeg was dit alleen voor Lanaken centrum en konden handelaren uit de deelgemeenten niet inschrijven. Er zouden ook meer agenten op straat komen.

Wat merken we nu, 2 jaren na datum, van dit hele veiligheidsplan? De inbrakenplaag blijft hoog. De camera's hebben duidelijk niet het afschrikwekkend effect dat men beoogt. Erger nog. Uit verhalen met inwoners blijkt dat de schrik voor inbraken er diep in zit. 

Enkele maanden geleden is een camera wekenlang defect geweest. Ondanks het herhaaldelijk aankaarten hiervan in de politieraad en gemeenteraad, heeft het weken geduurd alvorens de gemeente hier actie ondernam om dit te laten herstellen.

De politieagenten van de politiezone LAMA doen hun uiterste best om de inwoners zo goed mogelijk te beschermen. Maar ook zij kunnen maar roeien met de riemen die zij ter beschikking krijgen.

Het enige dat wel werkt is de BIN voor handelaren in Lanaken centrum. Het verwittigen van elkaar via SMS blijkt een efficiënt middel te zijn in preventie van inbraken en misdaden. Er zijn de voorbije maanden enkele personen opgepakt dankzij het snel verspreiden van informatie.

N-VA Lanaken denkt dat het nu wel tijd wordt om deze BIN uit te rollen over heel Lanaken. Geef de burgers terug controle over hun eigen veiligheid. Laat de inwoners de politie bijstaan in het oplossen van misdaad. 

Samenwerking tussen politie en inwoners kan de het veiligheidsgevoel alleen maar doen toenemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is