Kinderopvang uit het slop halen

Op 22 maart 2013

Voor de gemeenteraad van maandag 25 maart heeft N-VA Lanaken een voorstel van subsidiereglement ter bevordering van de voorschoolse kinderopvang ingediend.

In haar verkiezingsprogramma had de N-VA zich sterk gemaakt om de problemen binnen de kinderopvang in Lanaken aan te pakken. In het knelpuntendossier van  de dienst Welzijn komt duidelijk naar voor dat er in Lanaken een tekort is aan voorschoolse kinderopvangplaatsen. Op dit ogenblik zijn er wachtlijsten van meer dan 1 jaar. Een ander bijkomend probleem is de bestaande opvanginitiatieven te motiveren om actief te blijven. Tenslotte blijken startende opvanginitiatieven niet voldoende gewapend om de eerste maanden van hun bestaan financieel te overleven. Zeker voor startende onthaalouders kan dit problemen opleveren.

Het voorstel van de N-VA wilt zowel startende en nieuwe opvangplaatsen financieel ondersteunen. Hiervoor stelt de N-VA een eenmalige premie van 400 € per kindplaats voor. Voor bestaande opvanginitiatieven, die werken volgens een systeem van inkomen-gerelateerde opvangplaatsen, stelt de N-VA een jaarlijkse premie van 200 € per opvangplaats voor.

Om dit te bewerkstelligen heeft de N-VA de voorbije weken hard gewerkt om een subsidiereglement uit te werken. Dit voorstel werd als extra punt toegevoegd op de gemeenteraad en ligt nu ter goedkeuring voor op deze gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is