de Krieckaert - Pietersheim: enkel het geld telt!

Op 2 augustus 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

Naar aanleiding van de hele heisa rond de Krieckaert in Lanaken, wil de N-VA-fractie reageren op de woorden van burgemeester Keulen. De burgemeester haalt in zijn antwoord de hele oppositie over 1 kam. Ofwel bestaat de N-VA voor hem niet. 

In zowel het dossier van de Krieckaert als het dossier van kasteel Pietersheim heeft N-VA altijd gezegd dat het geen taak is van de overheid om de uitbating op zich te nemen. Maar de infrastructuur moet wel in handen blijven van de overheid. 

Waarom constructie van firma’s bij verkoop van kasteel? 

N-VA had en heeft nog steeds heel veel vragen bij de verkoop van het kasteel Pietersheim. Het is niet helemaal duidelijk wie nu de eigenlijke eigenaar is van het kasteel. Er is een heel web van allerlei firma’s opgericht net voor de verkoop. Het is alsof het net de bedoeling is om zoveel mogelijk zaken aan het daglicht te onttrekken. Vragen hierover op de gemeenteraad werden afgedaan alsof dit de normale gang van zaken is. Dit soort constructies wordt gebruikt om gelden zo snel mogelijk naar elders te versluizen. Of dit hier zo is, zal de toekomst gaan uitwijzen. 

Waarom nu pas ingrijpen bij de Kriekaert? 

In maart van dit jaar hebben we ook al vragen gesteld bij het bericht van burgemeester Keulen waarin hij verklaarde dat de gemeente 440.000 euro had kunnen recupereren van de Krieckaert. Nadat wij de cijfers opvroegen, bleek het uiteindelijk te gaan over 185.000 euro voor 2015 en 2016 samen. Voor 2017 had men 185.000 euro gefactureerd, maar die had men nog niet ontvangen. 

Er zouden al meer dan 10 jaar problemen zijn met de vorige uitbaters. Waarom laat men dit probleem zo lang aanslepen? De hele gerechtelijke procedure is en was een kostelijke zaak voor zowel de gemeente als voor de uitbaters. En uiteindelijk is niemand winnaar. Iedereen verliest in deze zaak. Als de gemeente eerder en anders had onderhandeld en een billijk vergelijk had uitgewerkt  in plaats van halsstarrig op haar strepen  te blijven staan was ons deze catastrofe  bespaard gebleven . 

Tot nader order is de Krieckaert nog steeds een gemeentelijk park. En dus verwachten wij ook dat het gemeentebestuur dan ook haar verantwoordelijkheid opneemt om de veiligheid van de toeristen en passanten te verzekeren. 

Sportcomplex Montaignehof: alle geld is nodig 

Wat ons wel opvalt is de onstuitbare drang van het gemeentebestuur om deze 2 parels van Lanaken zo snel mogelijk van de hand te doen. Het ene is hen al gelukt, het andere willen ze dit jaar nog doen. Het enige doel hiervan is om de gemeentelijke financiën op te smukken met het oog op de betaalbaarheid van het nieuwe sportcomplex. Het mag duidelijk zijn dat de financiering van het hele complex een zware inspanning zal zijn voor de Lanakense bevolking. Elk jaar kost dit complex meer dan 1 miljoen euro, waarvan 750.000 euro betaalt zal worden door de Lanakense bevolking. 

In de eerste jaren van het nieuwe complex zal dit nog wel lukken. Maar dit gemeentebestuur legt wel een zware druk op de financiën voor de jaren daarna. En vooral omdat deze financiering 30 jaren moet volgehouden worden! En dan maar verkondigen dat Lanaken een financieel gezonde gemeente is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is