Bent u ook blij met het verkeersplan?

Eind oktober 2017 heeft het gemeentebestuur, met OVLD en SPA/Groen, geopteerd ervoor gekozen om de hele verkeerssituatie in het centrum van Lanaken volledig om te gooien. Het plan werd voorgesteld aan de gemeenteraad, bevolking en handelaren. Het hele plan stootte op heel wat tegenstand bij de bevolking en handelaren.

Veiligheid gaat achteruit

Ook voor onze fractie in de gemeenteraad voldeed het voorgelegde plan absoluut niet. De veiligheid van de voetgangers en fietsers gaat er op verschillende plekken in het centrum ernstig op achteruit. Ook voorzagen wij toen reeds dat er zich problemen zouden voordoen aan de Jan Rosierlaan. Nog voor het nieuwe verkeersplan waren er daar al problemen, voornamelijk voor en na de schooluren. Maar onze kritiek werd weggelachen. Want het gemeentebestuur had dit hele plan laten maken door een gespecialiseerd bureau. En die zullen het toch wel beter weten.

Paniekaanpassingen

Blijkbaar was het plan toch niet zo goed bedacht. Want al snel werd de Onderwijsstraat heringericht. Dit om de problemen aan de Jan Rosierlaan op te lossen.Extra kostprijs voor de Lanakense belastingbetaler: 25.000 euro!

En ook Vlaanderen moet bijspringen om de situatie te redden. Doordat de situatie Jan Rosierlaan - Europalaan echt wel onveilig werd, gaat men daar nu verkeerslichten plaatsen. Dit hadden de schepenen en raadsleden van OVLD en SPA/Groen al veel eerder moeten inzien. Maar beter laat dan nooit.

Handelaren in problemen

Maar niet enkel fietsers, voetgangers en automobilisten kwamen in moeilijkheden. Ook de Lanakense handelaren in het centrum van Lanaken kwamen in problemen. Sommigen handelaren zagen hun omzet de voorbije maanden gewoon wegsmelten voor de zon. Sommigen hadden zelfs meer dan 50% minder omzet. Dit kwam omwille van het feit dat er minder mensen hun winkel konden passeren of er niet meer konden parkeren. Sommige handelaren zagen hun omzet zodanig slinken dat men ook personeel heeft moeten ontslaan.

Evalutie geannuleerd

Tot onze grote verbazing weigert het gemeentebestuur in overleg te treden met de handelaren. Men gaat zelfs niet in op een vraag van de handelaren om naar een vergadering te komen.  Ook de evalutatievergadering die gepland was voor 9 januari werd geannuleerd. Het gemeentebestuur gaat nu zelf een enquête voeren. Via deze enquête mag iedereen zijn mening geven. Als het een enquête is zoals dit gemeentebestuur alles doet, dan zullen de resultaten misschien ook weer wat opgesmukt worden.

​Er wordt nooit naar de mensen geluisterd voor dat men beslissingen neemt. De OVLD en SPA/Groen schepenen denken altijd dat ze de wijsheid in pacht hebben. De mensen en de handelaren in het centrum van Lanaken zijn de pesterijen door dit gemeentebestuur grondig beu!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is