ALDI in Rekem centrum

Op 30 augustus 2016, over deze onderwerpen: Wonen en ruimtelijke ordening

Op maandag 29 augustus werd op de gemeenteraad aan ALDI goedkeuring gegeven om een stukje grond in Rekem in erfpacht te nemen. ALDI nv heeft immers besloten om zijn winkel in Rekem naar een andere locatie te verhuizen. De nieuwe locatie komt aan de Steenweg 190 (ter hoogte van de Peugeot garage).

De gemakkelijke oplossing

Binnen het schepencollege wordt de bouwaanvraag van ALDI blijkbaar goed onthaald. Op basis van het huidig inplantingsplan kan het college wel geen vergunning verlenen. Om ALDI geen tijd te doen verliezen, kiest het schepencollege dan maar voor de gemakkelijke oplossing. En dat is een stuk grond in erfpacht geven tussen de Peugeot garage en de woonwijk aan de Pastoor Breemanslaan. Uiteraard keurde de meerderheid dit zonder problemen goed in de raad.

Visie is zoek

Is er binnen dit schepencollege wel iemand met een duidelijke visie rond ruimtelijke ordening en inplanting van winkels? Waarom moet de ALDI zich nu per se midden in een woonkern gaan vestigen? Wordt er enigszins rekening gehouden met de buurtbewoners?

De eigenaar van het winkelcentrum aan de Steenweg 50, Leo Delwaide, ex-schepen in Antwerpen wil blijkbaar geen verbouwingen of aanpassingen laten uitvoeren aan de bestaande panden. Hij laat de panden dan nog liever verkrotten. Zit hier misschien een strategie achter om op termijn een verkaveling met wooneenheden te maken? Dat brengt waarschijnlijk meer centen op.

Nochtans zou de ALDI op zijn huidige locatie perfect kunnen uitbreiden. Kan het college hier dan geen werk van maken? In Rekem zijn er daarnaast ongetwijfeld andere en betere locaties te vinden

Verkeersveiligheid

N-VA Lanaken stelt zich ook vragen of er werd stilgestaan bij de verkeersveiligheid. De Steenweg in Rekem is nu reeds een verzadigde weg. Tijdens de piekuren staat er al dagelijks een file. Met alle negatieve gevolgen voor de omwonenden. De komst van de ALDI dichter bij de dorpskern zal het verkeer enkel doen toenemen.

Overlast voor de buurt

Dat de buurtbewoners ook last zullen ondervinden daar lijkt het gemeentebestuur niet van wakker te liggen. Denk hierbij maar aan de af- en aanrijdende auto's en het lawaai van de steeds werkende koelinstallaties. De burgemeester en zijn schepenen lijken de inwoners van Lanaken, Rekem, Gellik, Neerharen en Veldwezelt vooral als een last te zien. Projectontwikkelaars daarentegen worden met de nodige zorg in de watten gelegd. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is