4 miljoen euro Vlaamse steun voor Sappi

Op 30 september 2017, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

De Vlaamse regering heeft gisteren (29.09.2017) op voorstel van minister Philippe Muyters (N-VA) 4 miljoen euro steun toegezegd aan papierproducerend bedrijf Sappi Lanaken. Deze zgn. 'Strategische Transformatie Steun' vormt een hefboom tot een eigen investering van Sappi van meer dan 140 miljoen euro in de komende drie jaren. Het bedrijf transformeert immers naar een uniek productieproces, waarmee ze zich specialiseert om haar toekomst veilig te stellen binnen haar internationale groep.

De steun is des te opmerkelijker aangezien de Vlaamse regering normaliter een plafond van 1 miljoen euro hanteert voor dergelijke steun. Aangezien de Vlaamse regering van mening is dat deze transformatie van zo'n groot strategisch belang is voor een regio die het economisch moeilijk heeft, werd dat plafond verviervoudigd voor Sappi.

De papiersector heeft het de laatste jaren niet evident. De investeringen zullen niet alleen leiden tot een heropleving van het bedrijf na een jarenlange afslankoperatie, er wordt op termijn ookeen toename van meer dan 150 VTE verwacht. Momenteel werken er reeds ongeveer 460 VTE. Het versterkt de positie van het bedrijf in de groep en verankert het bedrijf in het Maasland.

Het zal vooral om laaggeschoolde jobs gaan. Daarom worden ook stevige opleidingsinvesteringen gedaan door Sappi, die ook ondersteund zullen worden door de Vlaamse regering.

De werkloosheidsgraad in het Maasland ligt met 8,8% stevig boven het Limburgs gemiddelde van 7,6% (eind augustus 2017). Dit ondanks een daling van het aantal werkzoekenden op één jaar tijd met 12,7%, een veel grotere daling dan het Vlaams gemiddelde (-5,7%). De investeringen van Sappi komen de economische toestand enkel ten goede.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is