RUP Kerkstraat vernietigd

Op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Wonen en ruimtelijke ordening

Op 27 juni van dit jaar keurde de gemeenteraad het RUP Kerkstraat in Gellik goed. Het doel van het gemeentebestuur was om in dat binnengebied 51 woningen te laten bouwen. Zij maakten hiervoor handig gebruik van een aangepast reglement van het Limburgse provinciebestuur om woningen te bouwen voor bepaalde doelgroepen. Dit punt werd enkel door de OVLD/SPa/Groen meerderheid goedgekeurd. Op 1 september keurde de Limburgse deputatie dan dit RUP ook nog goed.

“Op 29/09 heeft de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar beroep aangetekend tegen de beslissing van de deputatie. Vooral het feit dat dit RUP het negatief advies van Wonen Vlaanderen naast zich neerlegt, zal uiteraard wel een rol hebben gespeeld.”, zegt raadslid Johan Pauly.

“Vandaag kregen we een bericht dat minister Schauvliege het beroep van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar volgt. Hierdoor wordt dit RUP per definitie vernietigd.”

N-VA heeft zich vanaf het begin tegen deze plannen verzet. We hadden hiervoor ook meer dan genoeg gefundeerde redenen.

  1. Het advies van Wonen Vlaanderen was telkens vernietigend.
  2. Toenmalig minister Vanmechelen, partijgenoot van burgemeester Keulen, had reeds in 2003 gezegd dat er in het binnengebied van de Kerkstraat-Dorpstraat niet mag verkaveld en gebouwd worden
  3. Er is reeds een overaanbod aan beschikbare woningen en bouwgronden in Lanaken

“In plaats van in te zetten op creatieve manieren om het bestaande woningaanbod te activeren voor de woningmarkt, blijft dit gemeentebestuur alle open plekken in onze mooie gemeente volbouwen. Inspraak en klachten van inwoners worden gewoonweg genegeerd. We hebben al eerder gezegd dat dit gemeentebestuur zich maar al te graag laat lenen om projecten op maat te maken”, zegt Johan Pauly.

Reeds in 2013 hebben wij gevraagd om een breed maatschappelijk debat te voeren over “Wonen in Lanaken”. Jammer genoeg is hier niet op ingegaan. Enkele maanden geleden kregen we dan tijdens een commissievergadering een voorstelling van iets dat een visie over wonen zou moeten voorstellen. Buiten enkele slogans en tekeningen werden we daar niets wijzer uit.

“Het is hoe langer hoe meer duidelijk dat dit gemeentebestuur op gebied van wonen geen enkele visie heeft. Ze blijven volhouden aan de oude politiek en de oude methoden om alles vol te bouwen. N-VA gaat echter resoluut voor minder beton en het behoud van meer open ruimten in Lanaken.”

“We vrezen er echter voor dat nog voor het einde van 2018 nog heel wat verkavelingen en RUPs zullen goedgekeurd worden door deze OVLD/SPa/Groen meerderheid. Hierdoor dreigt het mooie landelijke karakter van onze gemeente te verdwijnen”, aldus Johan Pauly.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is