RUP Kerkstraat Gellik is politieke vriendendienst

Op 22 april 2016, over deze onderwerpen: Wonen en ruimtelijke ordening

Op 4 maart heeft het provinciebestuur een gedeeltelijk positief advies overgemaakt aan de gemeente Lanaken met betrekking tot het RUP Kerkstraat in Gellik. Dat dit een bewogen dossier is, was al duidelijk tijdens de 1ste openbare hoorzitting, zo'n 2 jaar geleden.

N-VA Lanaken heeft zich altijd tegen de aanleg van dit RUP verzet. Voor N-VA is er geen noodzaak om in Lanaken of de kerkdorpen nog maar eens een nieuwe verkaveling aan te leggen.

Volgens de woonbehoeftestudie is er in Lanaken een overschot aan verkoopbare woningen, appartementen en bouwgronden. Zelfs verkavelingen die al een paar jaar geleden zijn aangelegd zijn nog niet eens voor de helft bezet.

Johan Pauly: "Het dossier RUP Kerkstraat in Gellik begint stilaan een symbooldossier te worden. Vooral de manier waarop deze OVLD-SPa-Groen omspringt met open ruimte en groene plekken spreekt boekdelen. Niet enkel in Gellik wordt er zo gehandeld, ook in Neerharen mag elke groene plek volgebouwd worden."

"Waarom het gemeentebestuur absoluut het stuk tussen de Dorpsstraat en de Kerkstraat in Gellik wilt ontwikkelen, blijft eigenlijk een raadsel. Zowel het gemeentebestuur als de provincie slaan het negatieve advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar in de wind. En dat niet alleen. In 2003 heeft toenmalig minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk van Mechelen (OVLD), dit RUP reeds afgekeurd met de melding dat dit RUP niet mag ontwikkeld worden, zolang er andere bouwzones zijn. Maar burgemeester Keulen heeft van dit RUP nu zijn bouwdossier voor Gellik gemaakt. En hij moet en zal dit RUP kost wat kost ontwikkelen."

Nochtans zijn de negatieve adviezen niet mals.

* 29/2/2016: advies van gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar: ONGUNSTIG - dit gebied mag NIET gebruikt worden om woningen te bouwen. Er zijn andere gebieden beschikbaar.

* De provinciale administratie en de deputatie leggen een negatief advies van in 2003 van toenmalige minister van Ruimtelijke Ordening, nl Dirk van Mechelen (OVLD), naast zich neer.

*  Daarbij is in geen enkel advies aangetoond waarom net dit gebied moet dienen om deze woningen te bouwen. In Gellik is er bijvoorbeeld aan de Zilverdennenlaan een gebied dat WEL in aanmerking komt als woonuitbreidingsgebied.

* De gewestelijke ambtenaar geeft aan dat zelfs het stuk dat nu is voorbehouden voor fase 1, niet het meest geschikte is. Maar toch wilt het gemeentebestuur absoluut dit stuk ontwikkelen.

*  In het advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, als in het advies van de provincie staat ook dat er GEEN studie is gemaakt van de woonbehoefte. Het feit

dat deze cijfers ontbreken in het dossier geeft ook al aan dat men met alle mogelijke middelen dit dossier erdoor wilt duwen.

 Johan Pauly: "Het is frappant dat ook de deputatie niet geheel onpartijdig is in dit hele dossier. Het zou me niets verbazen mocht de studie voorontwerp van het RUP zodanig zijn aangepast dat de deputatie hierover wel haar zegen zou kunnen geven. Het is niet voor niets dat er plots in de studie komt opduiken dat de gemeente Lanaken hier woningen wilt zetten voor doelgroepen. Dit zou dan perfect kunnen passen in een beleidsthema van de provincie."

"Het hele dossier rammelt langs alle kanten. In alle adviezen staat te lezen dat het betreffende gebied uitgesloten wordt van ontwikkeling zolang er andere gebieden beschikbaar zijn. En toch wilt dit gemeentebestuur dit gebied kost wat kost ontwikkelen. Ik kan me niets anders indenken dat er hier aan bepaalde mensen beloften zijn gemaakt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is